B-force: 2000 accounts in 6 maanden

donderdag, 15 augustus 2013

B-force verzamelt in een half jaar borstkankerervaringen van tweeduizend mensen

B-force bestaat inmiddels ruim een half jaar en de eerste tweeduizend accounts zijn een feit! Deelnemers blijken positief en beantwoorden elke week weer de vragen. Daar zijn wij best trots op. Een korte terugblik op het eerste half jaar.

Cijfers

Op 8 januari lanceerden wij B-force met de vraag: ‘Wat bepaalt voor jou het resultaat van de behandeling?’ Jullie beantwoordden de vraag massaal en binnen een week hadden duizend mensen een account aangemaakt. 

Inmiddels is het aantal accounts verdubbeld en zijn de vragen ruim 25.000 keer beantwoord. Elke vraag wordt door zo’n zevenhonderd à achthonderd mensen beantwoord. Van de accounthouders is 97 procent vrouw en 1 procent man. Het overgrote merendeel (91 procent) is (ex)patiënt. Daarnaast is zestien procent (ook) erfelijk belast, vier procent beroepsmatig betrokken en doet vijf procent mee vanuit persoonlijke interesse en drie procent omdat een naaste belast is (geweest) met borstkanker. 

Resultaten

In deze korte tijd hebben we concrete resultaten bereikt. Zo zijn de criteria voor de Monitor Borstkankerzorg aangescherpt. Jullie vinden het belangrijk dat de wachttijd tussen onderzoek en diagnose niet langer is dan vijf werkdagen. Dit hebben wij daarom opgenomen als criterium. In september zal bekend worden welke ziekenhuizen voldoen aan de criteria van de Monitor en dus het lintje zullen ontvangen.

Daarnaast stelde B-force in maart de vraag `Waar wil jij je medicijnen voor hormoonbehandeling ophalen?`. We vroegen dit naar aanleiding van de zogeheten overhevelingsplannen van bepaalde medicijnen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Patiënten zouden voor onder andere hormoontherapieën voor borstkanker naar het ziekenhuis moeten, in plaats van naar de stadsapotheek. Mede door de uitkomst van B-force blijven kankergeneesmiddelen via de stadsapotheek verkrijgbaar.

Ervaringen

We krijgen veel positieve reacties, jullie vinden B-force een goed initiatief. Accounthouders geven soms wel aan de vragen confronterend te vinden, maar zien het ook als hulp bij eigen reflectie en verwerking. Ook komen er kritische reacties binnen. We hebben de afgelopen maand evaluatievragen gesteld en gaan met de feedback die jullie hebben meegegeven aan de slag.

Doe ook mee!

Geef jij je stem al aan B-force? B-force is er voor iedereen die met borstkanker te maken heeft (gehad). Met jouw ervaring zetten wij ons gericht in voor betere borstkankerzorg. Voor jou en voor toekomstige patiënten. Help ons de kracht van B-force te vergroten en vraag mensen in je omgeving ook mee te doen. Want hoe meer ervaringen, hoe sterker we staan.