Checkt het ziekenhuis voldoende hoe het met jou gaat en of je behoefte hebt aan psychosociale zorg?

dinsdag, 21 mei 2013

Vorige week stelden we twee vragen over de psychosociale zorg bij borstkanker, die door 808 mensen beantwoord werden. Daaruit blijkt dat de aandacht voor psychosociale zorg zeer wisselend is en in een aantal opzichten tekort schiet.

Het resultaat

De Monitor Borstkankerzorg stelt als eis dat er minimaal één keer gevraagd wordt naar de behoefte aan psychosociale zorg. Bij 34% is dat eenmalig gebeurd en bij 39% meerdere malen. 27% laat echter weten dat er helemaal niet gevraagd is naar de behoefte aan psychosociale zorg. BVN vindt dat laatste zorgwekkend.

De behoefte aan psychosociale zorg verschilt van persoon tot persoon. Maar het aantal mensen dat aangeeft dat er te weinig aandacht aan is besteed (39%), is veel groter dan het aantal dat vindt dat er teveel aandacht voor is (10%). 42% vindt de aandacht precies goed.

Onderstaande afbeelding laat jullie antwoorden zien op de vraag hoeveel aandacht voor mogelijke psychische klachten en problemen je tijdens je behandeling kreeg.

 

Komende weken scherpt BVN de criteria in de Monitor Borstkankerzorg verder aan. We besteden hier zowel in de Monitor als in de contacten met de ziekenhuizen extra aandacht aan, zodat alle patiënten daadwerkelijk gevraagd worden naar hun behoefte aan psychosociale zorg.

Doe mee!

Om mee te kunnen doen aan B-force, moet je aangemeld zijn. Heb je je nog niet aangemeld? Meld je eenmalig aan, dan ontvang je voortaan de vragen die op jou van toepassing zijn automatisch in je mailbox.

Doe mee