Op welke gebieden in de borstkankerzorg zie jij graag verbetering en ondersteuning?

dinsdag, 15 april 2014

Op welke gebieden in de borstkankerzorg zie jij graag verbetering en ondersteuning? Dit vroegen we je vorige week dinsdag. Inmiddels hebben ruim 600 mensen deze vraag beantwoord. 

Het resultaat

Wat betreft ‘onderzoek en behandeling’ vinden jullie snelle doorlooptijden het belangrijkst. Qua ‘informatievoorziening en ondersteuning’ kan informatie begrijpelijker, zodat het geschikt is voor elk niveau. Bij het kopje ‘gevolgen (van de behandeling)’ is verbetering en ondersteuning vooral bij vermoeidheid wenselijk. Het figuur hieronder geeft je een overzicht van de meest gegeven antwoorden.

Uit jullie reacties blijkt verder dat goede en eerlijke voorlichting over behandelingen & reconstructies en de keuzemogelijkheden daarin belangrijk zijn. Vooral informatie over eventuele (nadelige) gevolgen zijn wenselijk. Een deel van jullie mist ondersteuning op het moment dat de behandeling voorbij is. Na de behandeling vinden jullie steun bij re-integratie op het werk en aanhoudende klachten als gevolg van de behandeling belangrijk. Het liefst met advies op maat.

Een veelzeggende quote:
“Meer begrip en steun, als de behandelingen zijn afgelopen. Het is zo gemakkelijk gezegd: je kunt je leven weer oppakken. Hoe? Ik heb die fase zwaarder ervaren dan de behandelingen. Nu na ruim 4 en half jaar ben ik er eindelijk weer.”

Actie door BVN

De uitkomsten van deze B-force vraag geven we door aan een landelijk initiatief van YES!Delft en Roche. Dit is een initiatief waarbij (technische) experts verbonden aan de TU Delft, zorgprofessionals en patiënten gaan nadenken over (toekomstige) verbetermogelijkheden binnen de borstkankerzorg. Stichting Pink Ribbon en KWF zijn daarbij ook vertegenwoordigd. Zij organiseren deze maand een bijeenkomst waarin ze jullie input bespreken. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Doe mee!

Om mee te kunnen doen aan B-force, moet je aangemeld zijn. Heb je je nog niet aangemeld? Meld je eenmalig aan, dan ontvang je voortaan de vragen die op jou van toepassing zijn automatisch in je mailbox.

Doe mee