Patiëntenvertegenwoordiging 2.0

dinsdag, 29 oktober 2013

Als patiënt wil je dat er ook daadwerkelijk iets gebeurt met jouw ervaringen in de zorg. Of die nu positief of negatief zijn. Borstkankervereniging Nederland (BVN) maakt dit rondom de borstkankerzorg mogelijk met B-force.

Gemis in de zorgmarkt?

Als patiënt en zorgconsument is het steeds vaker normaal om je ervaring te delen en ervaringen van anderen te gebruiken als informatiebron. Zoek je een nieuwe huisarts? Even ZorgkaartNederland.nl bekijken. Borstkankerpatiënten kunnen met hun wensen en vragen over borstkankerzorg bovendien terecht bij de Monitor Borstkankerzorg, maar verder werd er nog weinig met patiëntenervaringen gedaan. Borstkankervereniging Nederland heeft daar dit jaar met B-force verandering in gebracht.

Digitaal raadpleeginstrument

B-force maakt het voor (ex)borstkankerpatiënten mogelijk mee te praten over de borstkankerzorg die zij hebben gehad of momenteel krijgen. Daarbij is B-force ook op zoek naar de ervaring van naasten, (mogelijk) erfelijk belasten, zorgprofessionals en persoonlijk geïnteresseerden. Kortom: iedereen die met de ziekte te maken heeft (gehad). BVN zet de verzamelde informatie om in gerichte actie om de borstkankerzorg in Nederland verder te verbeteren en onderzoek te stimuleren. Door jouw ervaring met B-force te delen verbeter je de borstkankerzorg. Voor jezelf en voor toekomstige patiënten. Wekelijks stelt BVN met B-force een nieuwe vraag over de borstkankerzorg in Nederland. Gemiddeld reageren er zo’n zevenhonderd mensen per vraag en geven de ervaringen een goed beeld van wat er leeft onder patiënten. Als patiëntenvereniging zet Borstkankervereniging Nederland de patiënt centraal en kan ze hen nog beter vertegenwoordigen.

Resultaten B-force

B-force is pas tien maanden oud en nu al delen ruim 2100 mensen regelmatig hun ervaringen met B-force. Dit heeft al voor een aantal opvallende constateringen gezorgd. Zo bleek dat de tijd tussen onderzoek en uitslag vaak als te lang wordt ervaren. Stel je maar eens voor: je hebt misschien borstkanker en moet langer dan vijf dagen op de uitslag wachten. Voor BVN is dit aanleiding geweest om de criteria van het lintje aan te scherpen. Ook de vraag die nu openstaat geeft tussentijds al het signaal dat er nog een hoop winst te behalen valt op het gebied van re-integratie na borstkanker en BVN gaat daarom met dit onderwerp actief aan de slag.

Trots

Waar we ook trots op zijn is dat we met de input van B-force het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) konden adviseren. In maart stelde B-force de vraag Waar wil jij je medicijnen voor hormoonbehandeling ophalen?. We vroegen dit naar aanleiding van de plannen van het ministerie van VWS om enkele hormoontherapieën voor borstkanker alleen nog via het ziekenhuis te verstrekken, in plaats van de stadsapotheek. Mede door de uitkomst van B-force blijven kankergeneesmiddelen nu via de stadsapotheek verkrijgbaar.

Doe ook mee of blijf op de hoogte

Meedoen met B-force is eenvoudig. Maak online een account aan en deel ook jouw ervaring. De vragen kun je beantwoorden op de website, op een moment dat het jou het beste uitkomt. Natuurlijk is meedoen anoniem en is je privacy gewaarborgd. Met een account blijf je automatisch op de hoogte van nieuwe vragen en resultaten. Zet ook jouw ervaring in om de borstkankerzorg in Nederland te verbeteren. Doe mee met B-force!

Dit was een bericht op de website van Zorgkaart Nederland