Succes B-force: kankermedicijnen blijven verkrijgbaar via stadsapotheek

zondag, 21 juli 2013

In maart vroegen we jou via B-force waar jij je medicijnen voor hormoonbehandeling wilt ophalen. We vroegen dit naar aanleiding van de zogeheten overhevelingsplannen van bepaalde medicijnen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Patiënten zouden voor onder andere hormoontherapieën voor borstkanker naar het ziekenhuis moeten in plaats van naar de stadsapotheek. Mede door de uitkomst van B-force blijven kankergeneesmiddelen via de stadsapotheek verkrijgbaar.

Uitkomst B-force: overheveling niet wenselijk

Via B-force gaven jullie duidelijk aan dat overheveling van medicijnen niet gewenst is. 154 patiënten deelden hun ervaring over dit onderwerp.   

Slechts 11 procent gaf aan de medicijnen momenteel op te halen in het ziekenhuis en 71 procent vond het bezwaarlijk medicijnen in het ziekenhuis te moeten halen. Genoemde redenen hiervoor zijn: 

  • het niet prettig vinden om extra naar het ziekenhuis te moeten
  • de reistijd die het met zich meebrengt. 

Jouw ervaringen en bezwaren hebben wij onder de aandacht gebracht bij het ministerie van VWS. Borstkankervereniging Nederland (BVN) schreef een brief naar minister Edith Schippers. Inmiddels heeft minister Schippers laten weten dat een groot aantal kankergeneesmiddelen ook volgend jaar via de stadsapotheek verkrijgbaar blijft. Een prachtig resultaat, dat we samen met jou via B-force hebben bereikt.