Van start: B-force zoekt jouw stem

dinsdag, 8 januari 2013

Borstkankervereniging Nederland (BVN) introduceert B-force, een nieuwe online manier om je mening te geven en je ervaring in te zetten. Daarmee kun je direct helpen borstkankerzorg te verbeteren en onderzoek te versnellen. B-force stelt eenvoudige vragen. Kort & krachtig. Jij antwoordt en BVN komt gericht in actie. Hoe werkt B-force en wat zijn de redenen om meedoen?

 

Voor wie?

Iedereen die ervaring heeft met borstkanker kan meedoen aan B-force; ook erfelijk belasten, naasten, artsen en verpleegkundigen. Op de website www.bforce.nl staat vanaf 8 januari 2013 wekelijks een korte, duidelijke vraag over bijvoorbeeld de bijwerkingen van bepaalde medicijnen of over de eerste werkdag na de behandelingen.

Het beantwoorden van de wekelijkse vraag kost hooguit een paar minuten. Je kunt zelf bepalen welke vragen op jou van toepassing zijn en welke vragen je wilt beantwoorden.

De eerste keer kun je een account aanmaken, zodat je daarna via e-mail geattendeerd wordt op nieuwe vragen die uitgezet worden. Ook blijf je dan via e-mail op de hoogte van wat BVN voor elkaar krijgt met al die ervaringen.

Je kunt ook zonder account meedoen, maar dan moet je zelf de website in de gaten houden voor nieuwe vragen. In beide gevallen, met én zonder account, worden jouw antwoorden anoniem verwerkt.

Jouw ervaring is onze kracht

Waarom zou je meedoen? Wat heb je daar als (ex-)borstkankerpatiënt of erfelijk belaste aan? Sandra Kloezen, directeur van BVN: ‘Het is zinvol om mee te doen omdat je via B-force op een simpele manier je mening kunt geven en je ervaring kunt inzetten. Die ervaring, waar je niet om had gevraagd maar die je nu wel hebt, is heel erg waardevol. Want jouw ervaring kan direct bijdragen aan betere borstkankerzorg.’

Testfase

De afgelopen maanden hebben ruim honderd deelnemers meegedaan aan de bèta-fase van B-force. Zij konden reageren op twee testvragen, feedback geven op de werking van B-force en aangeven welke vragen zij belangrijk vinden.

Een van de testvragen luidde: hoe tevreden ben je met het cosmetisch resultaat van de borstoperatie en hoe belangrijk is dat voor je? Van de mensen die deze vraag hebben beantwoord, gaf 23 procent aan niet tevreden te zijn met het cosmetisch resultaat en 86 procent vond dit resultaat (zeer) belangrijk. Ook bleek dat lang niet altijd wordt gevraagd en geregistreerd of de patiënt tevreden is over hoe de borst er uit ziet na de operatie.

‘Op basis van de antwoorden op bovenstaande vraag kan BVN er bijvoorbeeld op aandringen dat die tevredenheid over het cosmetisch resultaat wordt meegenomen in het meten van de kwaliteit van de zorg', zegt Sandra Kloezen. 'Hoe meer mensen zo’n vraag beantwoorden, hoe krachtiger de positie van BVN is om daadwerkelijk iets voor elkaar te krijgen.’

Over B-force

Jaarlijks krijgen 15.000 mensen de diagnose borstkanker te horen. Het is dus van groot belang om de borstkankerzorg verder te verbeteren en onderzoek te versnellen. Via B-force kan BVN alle meningen en ervaringen van ervaringsdeskundigen en erfelijk belasten bundelen, om zo te laten zien wat belangrijk is en gericht in actie te kunnen komen.

B-force is ontwikkeld binnen het project EBI: Ervaringen Bundelen & Inzetten. De financiers van EBI zijn Fonds PGO en Stichting Pink Ribbon. Bovendien zet Stichting Pink Ribbon in 2013 haar expertise in om B-force te verspreiden onder iedereen die ervaring heeft met borstkanker of erfelijke belasting voor borstkanker.