Wat is jouw ervaring met seksualiteit en intimiteit bij borstkanker?

woensdag, 24 december 2014

Vorige week vroegen we naar jullie ervaringen met seksualiteit en intimiteit en de behoefte aan informatie over deze onderwerpen. Ondanks dat dit best een lastig onderwerp is, kregen we ruim 650 reacties binnen. 

Het resultaat

Maar liefst driekwart van jullie heeft te maken gehad met klachten omtrent seksualiteit vanwege borstkanker. In de meeste gevallen komt dit door lichamelijke problemen zoals pijn bij het vrijen (mede door vaginale droogheid) of gebrek aan lustgevoelens en opwinding. Hormoontherapie en chemotherapie worden geregeld genoemd in relatie tot de seksuele problemen. Ook vermoeidheid en onzekerheid spelen een rol. Sommigen van jullie geven aan dat juist hun partner moeite heeft met intimiteit, bijvoorbeeld na een borstamputatie. Degenen die geen relatie hebben, geven aan zich onzeker te voelen om een nieuwe relatie aan te gaan door een veranderd zelfbeeld. Een kwart van jullie heeft echter geen klachten of problemen ervaren door (behandeling van) borstkanker.

Zes op de tien van jullie hebben of hadden behoefte aan informatie over mogelijke klachten of problemen bij seksualiteit. In de meeste gevallen (68%) werd er geen informatie verstrekt. Dit blijkt ook uit jullie reacties en bij een deel van jullie kwamen de problemen daarom onverwachts. Sommigen dachten daardoor dat de klachten aan henzelf lagen. De meesten van jullie zouden het liefste informatie krijgen van de mammacare verpleegkundige of verpleegkundig specialist (76%), gevolgd door de behandelend arts (32%), waarbij de voorkeur uitgaat naar een persoonlijk gesprek, al dan niet met de partner erbij. Daarnaast blijkt dat ook schriftelijke informatie (folders of boeken) en informatie via een website veel worden gekozen. De meningen zijn verdeeld over het moment waarop deze informatie het beste gegeven kan worden (voor, tijdens of na de behandelingen), waarbij sommigen toelichten dat 'beter worden' natuurlijk in eerste instantie belangrijker is dan seksualiteit.

Enkele citaten ter illustratie:

"Seksualiteit, de gevolgen van hormoontherapie en wat er mogelijk aan oplossingen is, het kwam allemaal niet aan de orde. Ik heb het gemist. Er is al zoveel energie en kracht nodig om te herstellen, het had geholpen als ik hier op voorbereid was geweest. Nu overkwam het mij."

"Is een lastig onderwerp. Maar zou goed zijn als zowel patiënt als partner worden ingelicht over de gevolgen. Zowel psychologisch (verandering van lichaam, waardoor je je niet meer aantrekkelijk voelt als lichamelijk (pijn door droge vagina). De combi maakt dat ik er absoluut geen lol meer in heb. Voor mijn partner is dat ook niet fijn. Ik ben er wel over ingelicht, maar hij niet en daardoor wordt het nog moeilijker. Ik moet het nu ook nog zelf uitleggen (en nu lijkt 't meer een persoonlijk iets in plaats van gevolg van de ziekte)."

"Tijdens mijn behandelingen had ik geen behoefte aan seks. Ik was kaal en had 2 ongelijke borsten. Gelukkig was dit tijdelijk en hebben mijn man en ik geen problemen meer met seksualiteit."

Actie door BVN

Uit de resultaten blijkt dat borstkanker en de gevolgen voor seksualiteit een onderwerp is dat leeft. Er is behoefte aan informatie, maar tegelijkertijd is het een lastig onderwerp om over te spreken. Vandaar dat BVN een checklist ‘seksualiteit’ zal opstellen en zal toevoegen aan de B-bewust serie. Op deze manier hopen we dat het makkelijker wordt om met zorgverleners over dit onderwerp te praten, voor jou en met een eventuele partner. Meer informatie over het onderwerp seksualiteit en eventuele hulpverlening kun je vinden via deze pagina. Of lees “Over seks gesproken”, een artikel dat verscheen in Blad B (nummer 8 2013), het tijdschrift van BVN.  

Doe mee!

Om mee te kunnen doen aan B-force, moet je aangemeld zijn. Heb je je nog niet aangemeld? Meld je eenmalig aan, dan ontvang je voortaan de vragen die op jou van toepassing zijn automatisch in je mailbox.

Doe mee