Wat vind jij het belangrijkst om de kwaliteit van een ziekenhuis te bepalen?

dinsdag, 11 maart 2014

Vorige week vroegen we je wat jij het belangrijkst vindt om de kwaliteit van een ziekenhuis te bepalen. Welke informatie over ziekenhuizen vind je belangrijk? Wederom bedankt voor jullie massale input; 770 mensen beantwoordden deze vraag. 

Het resultaat

We legden een lijst voor met mogelijke informatie die inzicht kan geven in hoe de kwaliteit van de borstkankerzorg en de patiëntgerichtheid is in ziekenhuizen. Je mocht daarbij maximaal vijf aspecten kiezen. In het figuur hieronder zie je welke antwoorden het vaakst gekozen werden.

“Het voorzien in lotgenotencontact” en “ondersteuning voor partners/familie” werden het minste gekozen. Uit jullie toelichtingen blijkt verder dat sommigen "reisafstand", "bejegening", "samenwerking met andere zorgverleners" en "alternatieve geneeswijzen" ook belangrijk vinden.

De vraag “Wat vind jij het belangrijkst om de kwaliteit van een ziekenhuis te bepalen?” is best ingewikkeld te beantwoorden. Gevoel en ‘standaard’ kwaliteitsinformatie lopen hierbij vaak door elkaar. Wij vonden dat deze quote dit goed verwoordt:

“Het is voor mij belangrijk dat het een goede mix is tussen harde feiten en gevoel. Ik moet me goed voelen bij een persoon/chirurg en vertrouwen erin hebben dat er goed werk geleverd wordt in deze kwetsbare periode van je leven. Dat hangt niet alleen van harde feiten aan elkaar. Zelf heb ik getracht uit te zoeken in hoeverre mijn chirurg echt kundig is; was niet op dat moment te achterhalen. Verzekering keek me vreemd aan bij mijn vraag hoe ik dat zou kunnen achterhalen. Ziekenhuis had borstkanker lintje maar wat zegt dat over mijn chirurg? Tegelijkertijd wilde ik snelheid in handelen; de kanker moest uit mijn lijf.”

Actie door BVN

BVN neemt de bovenstaande top-6 van belangrijke kwaliteitsinformatie mee bij de nieuwe criteria voor het roze lintje. Het gezamenlijk overleg, de wachttijden en normen wat betreft het aantal operaties per ziekenhuis nemen we al mee. Dit jaar gaan we extra aandacht geven aan het vaste contactpersoon. 

Doe mee!

Om mee te kunnen doen aan B-force, moet je aangemeld zijn. Heb je je nog niet aangemeld? Meld je eenmalig aan, dan ontvang je voortaan de vragen die op jou van toepassing zijn automatisch in je mailbox.

Doe mee